tirsdag den 24. januar 2012

Ledmanipulation

I aftes var jeg til et meget spændende foredrag med Lone Fabricius Jørgensen, der fortalte om den store forringelse af hundens velvære såfremt skellettets bevægelige del ikke er i orden. Nogle gang kan man godt stille sig det spørgsmål, om hunde absolut skal rettet?? I følge Lone har ca 80%af vore hunde brug for en korrektion af større eller mindre grad. Der er situationer, hvor det kan være en fordel, at få sin hund tjekket op som følgende:
  1. Tilfælde hvor hjerne og ben ikke samarbejder.
  2. Avlshunde, særlige hanner.
  3. Fald i forskellige situationer
  4. Hunde der springer meget
  5. Hvalpe kuld
  6. Hunde med slidskader
  7. Før røntgenfotografering til bestemmelse af AD HD
1. Vi kender allesammen de situationer, hvor vi skal gå ned af et trin. Her fejlvuderer vi trinets højde, og får en forskydning i ryggen. Det sammen kan ske for vore hunde blandt andet ved leg i ujævnt terræn.

2. Når hunde parre sig hænger de sammen lang tid efter med bagparten mod hinanden. Det giver næsten altid nogle forvridninger på hannen idet han stiger ned fra tæven.

3. En meget klassisk situation er hunden der kommer løbende på et glat gulv. Når hunden skal dreje glider bagparten ud. Et fald ned fra en seng eller sofa giver kan også give grimme forskydninger.

4. Hunde der springer meget, det kan være agillity og brugshunde. Det kan også være hunde der træner bidearbejde. De springende hunde har tit problemer med forparten, da det er en stor belastning for forbenene, som kun holdes sammen med kroppen via gode muskler.

5. En fødsel er en hård omgang for den lille hvalp, særlig den første hvalp der kommer ud. Er tæven også førstegangsfødende er risikoen endnu større. 80% af alle hvalpe får trykskader under fødslen. For nogle hvalpe viser det sig senere som blandt andet køresyge, som følge af skævhed i nakken.

6. Hunde der har slidskader af en eller anden art, vil uvilkårligt kompenser for disse skalder på grund af smerterne. Det kan være hunde med gigt, spondylose og HD. Disse hunde har helt klart brug for en rigtig god muskulatur, og mange af smerterne opstår som følge af forkert bevægelighed. Her anbefaldes det, at han lader sin hund tjekkes. Den vil ofte få et langt bedre liv med en retning.

7. For ikke at hunde skal være skæv til en DKK bedømmelse af AD og HD er det også tilrådeligt at få hunde tjekket og rettet for evt skævheder, da hunden oftes er i narkose under røntgen. Det kan måske give en dårligere bedømmelse af HD. Man skal ikke bedøve en hunde mere end højst nødvendigt, og er billederne dårlige af ovennævnte så er det om igen.

Kan jeg se om min hund er skæv?
Det er vigtigt af se om hunden har ændret adfærd. Er den træt, ked, stille eller måske ligefrem aggressiv?
Er den begyndt at knurre af andre hunde eller mennesker?
Er den begyndt at overfalde andre hunde, som den ellers altid har leget med.
Trækker den sig, når du køre fingrene ned langs rygsøjlen eller ribben?
Har den fået nogle strittende hår eller hvivler i pelsen, som den aldrig har haft?
Har poterne ændrede facon? fx fra kattepoter til harepoter. Fra høje til flade poter.
Hviler den på et af benene, når den står almindelig?
Ligger den sig straks på den ene side i dæk?
Er der buler eller udposninger på rygsøjlen?
Har hunde problemer med at træde ordentlig igennem, når den går?

Kan du sige ja til et af ovenstående punkter, så er det en rigtig god idé og få din hund tjekket. Jo før jo bedre. Jo længere tid hunden går med ovennævnte skavanker jo flere behandlinger skal der til. Mister hunden pludseligt kontrollen med bagparten, ufrivvilig vandladning og afføring, skal man altid opsøge en dyrlæge for at fastslå, at hunden ikke har fået et brud eller diskusprolaps. Finder dyrlægen ikke noget på hunden, så er det en god idé og opsøge en ledmanipulatør, før man afskriver sin hund. Rigtig mange hunde har fået hjælp af denne vej, hvor dyrlægen har give op og sat hunden på smertestillende medicin. Jeg taler af erfaring, og det er bestemt ikke nogen kritik af dyrlægen. Jeg synes selv, at vi har verdens bedste dyrlæge. Det er blot en konstantering af, at det er to meget forskellige store specialer de arbejder med. Og hvorfor fylde hunden med medicin, hvis den kan rettes?? Man skal huske, at medicin IKKE hjælper på en skæv hund. Der er situationer, hvor hunden kan være så spændt i muskulaturen, at den trækker i ledene, men det omvendte kan også sagtens være tilfælde. Her vil masage og svømning være en rigtig god støtte til behandlingen. Desuden er svømning rigtig god til, at styrke musklerne generelt. En hunds ryg skal være fyldt ud, så man kun lige kan ane rygraden. Endvidere skal den have en god bagparti af muskler. Hunden lægger hovedvægten på forparten med hele 70%, hvilket fortæller, at forparten er meget stærkere.

Jeg har selv brugt ledmanipulation til mine hunde flere gange.

Danny var meget køresyg, da vi fik ham. Han gik i tre uger, hvor vi ventede på, at det skulle gå ovre. Dyrlægen var begyndt, at snakke om, at han skulle have medicin, hvilket jeg er meget imod, da det sløver. Han blev kureret med en enkelt behandling. Han havde store nakkeproblemer.
Anden gang Danny blev behandlet havde han fået en meget grim skade under leg. De var tre hunde der legede. De løb hen til A springet, hvor Danny ramte springet på siden med en enorm kraft med sin side, hvorefter han blev ramt af en hund på forparten og en på bagparten. Da han rejste sig dinglede det ene ben, og han havde tydelige smerter. Dyrlægen fandt ingentig under en grundig gennemgang af ham, men mente bare, at det var slaget. Han blev ikke røntgenfotograferet. Jeg kunne se, at han ikke var helt sig selv, så jeg lod Lone tjekke ham op. Han var slået skæv fra snude- til halespids.

Rino var blevet gammel og gik mere slingrende i sin gang end han plejede. Til sidst kollapsede bagparten med en rigtig grim forskydning i han bækken. Rino fik tre behandlinger. Havde han fået behandling allerede, da han begyndte at se lidt slidt og slingrende ud, var han sluppet for en langvarig prednisolon kur, der ødelagde hans ellers flotte pels. Han ville ikke være kolapset, og formentligt kunne have klaret sig med en enkelt behandling. Han har efterfølgende fået en behandling mere, da han sprang forkert ud af bilen, hvor han faldt. Her var det både for og bagparten der fik en knæk.

Ledmanipulering skal bruges men ikke misbruges.

2 kommentarer:

  1. Det giver virkelig stof til eftertanke( tænker på lille skøre Sille pige:-)meget af det du skriver passer jo på vores egen lille turbofræser/springfidus.Håber Silles forældre vil læse det og se sammenhængen:-)
    K.H.Vivi

    SvarSlet
  2. Det var virkelig interessant læsning. Tak for dét og rart, at det står her nu, så man kan printe det ud, hvis der er noget, man er i tvivl om. Jeg tror, at jeg hører til de heldige, der har en hund uden skader, men jeg vil bestemt skrive mig det bag øret. Tak fra Maj-Britt

    SvarSlet

Det er så hyggeligt, når du besøger min blog. Læg gerne en lille kommentar, så jeg kan se, at du har været her :-)